علت رشد نکردن سانسوریا
دو دلیل عمده برای علت رشد نکردن سانسوریا وجود دارد.
این گیاه یک یا چند شرط اساسی برای افزایش رشد سالم را کم دارد، از جمله نور، آب یا مواد مغذی.
رشد سانسوریا به دلیل استرس ناشی از مشکلی مانند آفتها، بیماری، استرس دمایی، شرایط محیطی یا آبیاری بیش از حد، متوقف شده است.
با وجود دلایل بالقوه زیاد، مهم است که پیش از تلاش برای اصلاح شرایط، کمی بررسی انجام دهید تا بفهمید مشکل چیست. معمولا پیدا کردن مشکل نسبتا ساده است، و سپس رفع بسیاری از این مشکلات کاملا ساده است.
چطور بفهمم سانسوریا سالم است؟
اولین کاری که باید انجام دهید بررسی سریع سانسوریا و شرایطی است که در آن رشد میکند.
به دنبال برگهای سفت و عمودی، با حداقل تغییر رنگ قهوهای یا زرد باشید. اگر برگها کاملا صاف رشد نمیکنند نگران نباشید، چون این همیشه به معنی سالم نبودن سانسوریا نیست.
افتادن برگها اغلب نشانه پوسیدگی ریشه است که به دلیل آبیاری بیش از حد ایجاد میشود.
علائم وجود هرگونه آفت یا بیماری را بررسی کنید. هر دو سوی برگها را تا پایین و رسیدن به خاک بررسی کنید.
به دنبال ریشههای خارج شده از سوراخهای زهکشی بگردید، که ممکن است نشاندهنده این باشد که ریشه گیاه محدود شدهاست و در نتیجه رشد خود سانسوریا را محدود شده است.
آیا سانسوریا به کندی رشد میکند؟
سانسوریاها، گیاهان آپارتمانی با رشد نسبتا کم هستند. برگهای آنها بسته به مناسب بودن شرایط رشدشان معمولا ۲ تا ۸ سانتیمتر در ماه رشد میکند. آنها در فصل رشدشان همزمان با ساقه زیرین ۲ تا ۴ برگ جدید هم تولید میکنند و میتوانند به راحتی در طی یک سال ۶ الی ۱۰ برگ جدید داشته باشند.
گیاهان سانسوریا معمولا حدود ۲ تا ۵ سانتیمتر در سال وسعت پیدا میکنند و برای جلوگیری از محدود شدن رشدشان، باید هر ۲ الی ۳ سال یکبار با محدود شدن فضای ریشه، گلدان آن عوض شود.
اینکه سانسوریا در طی ماههای زمستان برگ جدیدی تولید نکند طبیعی است، اما آنها باید از اوایل بهار بعد برگهای جدید تولید کنند و اندازه برگهای موجودشان افزایش پیدا کند.
علت رشد نکردن سانسوریا
بیاید هر یک از دلایل رایج عدم رشد گیاه سانسوریا را بررسی کنیم تا به شما در رفع هر مشکل اساسی کمک کنیم.
کمبود نور
در حالی که گیاهان سانسوریا اغلب به عنوان گیاهان «کم نور» به فروش میرسند، اما همیشه در نور شدید و غیرمستقیم بسیار بهتر عمل میکنند. سانسوریاها میتوانند برای مدت طولانی در شرایط کم نور زنده بمانند و اغلب تا زمانی که بیش از حد آبیاری نشوند، خیلی رنج نمیبرند.
با این حال، بدون وجود نور کافی، سانسوریا لجوجانه در برابر رشد مقاومت خواهند کرد – به سادگی میتوان گفت که انرژی نوری کافی برای گیاه وجود ندارد تا برگ جدید تولید کند و رشد کند.
سانسوریاها به هنگام رشد در محیط داخلی با نور شدید و غیرمستقیم به بهترین شکل عمل میکنند، اما میتوانند چند ساعتی تابش آفتاب مستقیم را هم تحمل کنند، بویژه در اوایل صبح و اواخر بعد از ظهر. یک راه سریع برای تشخیص اینکه آیا سانسوریا به اندازه کافی نور دریافت میکند این است که دستتان را درست در جلوی دیوار یا کف نزدیک سانسوریا نگه دارید. اگر دستتان سایهای نسبتا واضح در مقابل سطح ایجاد نکند نور موجود بسیار کم است.
همچنین میتوانید از حسگر نوری موبایل برای بررسی میزان نور دریافتی گیاهتان استفاده کنید. نرمافزارهای مختلف نوری رایگان در فروشگاههای اپل و اندروید در دسترس هستند که میتوانید از آنها برای اندازهگیری سریع استفاده کنید. نور غیرمستقیم زیاد تقریبا 10،000 تا 20،000 لوکس (Lux) است.
احتما از این میزان روشنایی تعجب خواهید کرد. بررسی این امر باعث میشود شما بتوانید سانسوریاتان را به مکان مناسبتری منتقل کنید و سانسوریاتان باید طی مدت چند هفته با رشد برگهایش به این شرایط پاسخ دهد.
کم آبی
در حالیکه این گیاه در مقابل خشکی بسیار مقاوم است، اما در صورتی که آب کافی دریافت نکند نرخ رشدش به طور چشمگیری کاهش خواهد یافت. اگر به طور معمول سانسوریا را وقتی خاکش تقریبا کامل خشک میشود آبیاری کنید، علائم پژمردگی را در سانسوریا مشاهده نخواهید کرد حتی بعد از چند هفته یا چند ماه پس از خشک شدن خاک.
به دنبال خاک خشک، برگهای فر خورده، نوک برگ قهوهای و عدم رشد به عنوان علائم اصلی کم آبی باشید.
بهتر است هر چند روز یکبار خاک را با ایجاد حفرهای در آن با انگشت بررسی کنید تا رطوبتش را آزمایش کنید و مطمئن شوید که وقتی سانسوریا آبیاری نیاز دارد به آن آب میدهید. همچنین میتوانید گلدان را بلند کنید تا وزن آن را بررسی کنید، چون خاک خشک بسیار سبکتر از خاک مرطوب است، و شما خیلی سریع خواهید فهمید که قبل از آبیاری گلدان چقدر باید سبک باشد.
آبیاری بیش از حد
سمت دیگر سکه آبیاری بیش از حد آب دادن است که میتواند باعث توقف رشد سانسوریا شود. متاسفانه، آبیاری بیش از حد با ایجاد پوسیدگی در ریشه و اغلب کشتن گیاه در طی این فرایند باعث قطع رشد گیاه میشود. همیشه هنگام آبیاری سانسوریا با احتیاط عمل کنید، چون کم آب دادن برای گیاه ضرر کمتری دارد.
اگر برگها میریزند و زرد میشوند، باید سریع اقدام کنید تا شانس نجات گیاه را داشته باشید. برای نجات سانسوریا باید این مراحل زیر را دنبال کنید.
به آرامی سانسوریا را از گلدان خارج کنید.
ریشهها را از نظر علائم پوسیدگی ریشه بررسی کنید. ریشههای پوسیده قهوهای/سیاه، حساس، شکننده و بدبو خواهند بود.
اگر پوسیدگی ریشه وجود دارد، با قیچی استریل مخصوص هرس، همه ریشههای آسیب دیده را به آرامی برش دهید.
قسمت عمده خاک را از اطراف ریشههای باقی مانده با دست جدا کنید، سپس خاک باقیمانده را با آب بشویید. این کار مهم است چون احتمالا عوامل بیماریزای پوسیدگی در خاک باقی میمانند.
ریشههای سالم را با محلول رقیق پراکسید هیدروژن درمان کنید (این کار اختیاری است، اما کمککننده است).
سانسوریا را مجدد در خاک مناسب و تازه، در گلدانی با سوراخهای زهکشی فراوان قرار دهید.
نور، آب، دما و رطوبت متوسط را برای گیاه تامین کنید. از هر عدم تعادلی برای شرایط مطلوب سانسوریا اجتناب کنید.
به احتمال زیاد سانسوریاتان چند ماه را صرف گسترش ریشههای سالم و جدید خواهد کرد، اما در نهایت رشدش را آغاز خواهد کرد و میتواند بهبودی کامل یابد.
محدود شدن ریشه
سانسوریا تنها در صورت داشتن ریشه سالم و کافی برای حمایت از گیاه جدید برگ جدید رشد خواهد داد. اگر گیاه گلدان را با ریشههایش پر کرده باشد، این امر مانع تولید برگ جدید در گیاه میشود.
هرچند سانسوریاها دوست دارند شاخ و برگشان محکم به هم فشرده باشد، اما سانسوریا با ریشه محدود هم به حدی خواهد رسید که دیگر جایی برای شاخ و برگ جدید وجود ندارد.
تعویض گلدان سانسوریای با ریشه محدود ضروری نیست، و در واقع، بسیاری از مردم دوست دارند این گیاهان را با ریشه محدود نگه دارند تا رشدشان محدود شود و آنها را به اندازه دلخواه خودشان نگه دارند. این یکی از دلایلی است که گلدان گیاه را میتوان عوض نکرد.
اگر میخواهید برگ جدید در سانسوریاتان ایجاد کنید، گیاه را در گلدانی قرار دهید که ۲ تا ۵ سانتیمتر بزرگتر از گلدان فعلی باشد. این وسوسه برانگیز است که گیاه را در گلدان بزرگتری قرار دهید، اما این کار میتواند خطر آبیاری بیش از حد را هم افزایش دهد. افزایش چشمگیر مقدار خاک درون گلدان باعث میشود که مدت زمان بیشتری طول بکشد تا گلدان خشک شود و بنابراین مدت زمانی طول میکشد تا ریشهها درون خاک جدید رشد کنند.
سازگاری با محیط (اقلیم پذیری)
اغلب گیاهان وقتی به خانه منتقل میشوند برای اولین بار به دورهای برای سازگاری با شرایط جدید نیاز دارند. سانسوریاها معمولا در شرایط بهینه توسط گلخانهداران رشد داده میشوند و بعید به نظر میرسد که شرایط منزلتان هم به آن خوبی باشد. احتمال منطقی وجود دارد که رشد گیاه سانسوریاتان ابتدا برای یک یا دو ماه متوقف شود، تا زمانی که با شرایط جدید سازگار شود.
اگر گیاهتان خوب به نظر میرسد و تمام شرایط اولیه مراقبتی مورد نیازش را تامین میکنید، پس فقط کمی صبر کنید و خیلی زود شاهد رشد مجدد گیاه خواهید بود.
کمبود کود
گیاهان سانسوریا گیاهان آپارتمانی با تغذیه سنگینی نیستند، اما کمبود مواد مغذی واقعا میتواند سرعت رشدشان را کاهش دهد، و یا حتی رشد مجدد را متوقف کند. در فصل رشد هر ۲ الی ۳ ماه یکبار به گیاهان سانسوریا کود بدهید. کود مایع و متعادل توصیه میشود.
گزینههای کوددهی گیاه بیپایان است. خواه به مخلوط گلدان کمپوست اضافه کنید، یا از کودهای ارگانیک استفاده کنید، یا کود مصنوعی را انتخاب کنید، هدف اصلی تامین مواد مغذی اصلی مورد نیاز گیاه سانسوریا به میزان کافی برای رشد است.
به خاطر داشته باشید که کود بیشتر لزوما بهتر نیست! در حالیکه کمی کود به سانسوریا کمک میکند که به سرعت رشد کند، اما مقدار زیادش میتواند به برگها و ریشهها آسیب برساند و حتی باعث متوقف شدن رشد کامل گیاه شود. در واقع، کود بیش از حد به احتمال بسیار زیاد دلیل رشد نکردن سانسوریای شما است.
با وجود برآورده شدن سایر نیازهای مراقبتی، مراقب نشانههای تجمع نمک کود در سطح خاک، یا رشد لکههای قهوهای یا نوک قهوهای برگها باشید. اگر فکر میکنید بیش از اندازه کود استفاده کردهاید، خاک را با مقادیر زیادی آب شستشو دهید تا مقدار اضافی آن شسته شود. اگر فکر میکنید کود دادن بیش از حد دلیل رشد نکردن سانسوریاتان است حداقل تا 6 ماه از کود دادن خودداری کنید.
آفتها و بیماریها
هم آفتها و هم بیماری میتوانند استرس بسیاری برای گیاهتان ایجاد کنند و کاملا رشد را متوقف کنند. اکثر بیماریهایی که سانسوریاها تجربه میکنند ناشی از آبیاری بیش از حد است، بنابراین انجام صحیح این جنبه مراقبت، کلید جلوگیری از مشکلات است.
به نظر میرسد که خستر آردپوش و مقیاس بویژه به سانسوریاها علاقمند هستند و آسیبی که آنها ایجاد میکنند، میتواند تاثیر زیادی در رشد و سلامت آنها داشته باشد. بهترین راه برای مقابله با تمام آفتها این است که مرتب سانسوریا را بررسی کرده و به موقع درمانش کنید.
با دقت به دو طرف برگها نگاه کنید، به سمت پایین تا جایی که آنها برای هر علامتی از آفت از خاک بیرون میآیند.
در صورت مشاهده هر گونه آفت، این مراحل را برای مقابله با مشکل و درمان دنبال کنید.
فورا سانسوریا را از سایر گیاهان آپارتمانی جدا کنید.
با استفاده از پارچه یا شستن آفتها با اسپری آب با استفاده از سر دوش یا شلنگ، تا آنجا که ممکن است به صورت دستی آفتها را از بین ببرید.
گیاه را با مایع پراکسید هیدروژن رقیق شده، روغن چریش یا اسپری الکل ایزوپروپیل کامل اسپری کنید.
هر ۵ الی ۷ روز و به مدت ۳ تا ۴ هفته درمان را تکرار کنید تا زمانی که کاملا مطمئن شوید که با همه آفات مقابله کردهاید.
وقتی مطمئن شدید که گیاه کاملا درمان شدهاست میتوانید آن را به جای طبیعی برگردانید.
آفت زدگی شدید معمولا باعث عدم رشد سانسوریا خواهد شد و ممکن است چند ماه پس از درمان هم گیاه رشد نکند. صبر داشته باشید احتمالا پاداش صبرتان را خواهید گرفت.
چگونه میتوانم رشد سانسوریا را سریعتر کنیم؟
راه اینکه سانسوریا در سریعترین زمان ممکن رشد کند بهینهسازی شرایط مراقبت و جلوگیری از هرگونه استرس است. بویژه، تامین مقدار کافی نور، آب کافی نه زیاد و مقدار کمی کود ۲ الی ۳ بار در سال، بهترین راه برای اطمینان از سریعترین میزان رشد است.
توقف رشد سانسوریا در زمستان طبیعی است، چون سطح نور برای رشد کافی نیست. با این حال، اگر میخواهید سانسوریا در طول سال رشد کند، میتوانید از نور رشد برای افزایش سطح نور استفاده کنید.
در طی زمستان استفاده از چراغ رشد LED برای سانسوریا برای جبران کمبود نور و در اصل برای جلوگیری از خراب شدن آنها در ماههای زمستان و برای تشویق گیاه به رشد راهحل مناسبی است.
چرا سانسوریا مستقیم رشد نمیکند؟
شایعترین علت عدم رشد سانسوریا بطور مستقیم این است که نور از کناره به آن میرسد و گیاه به سمت نور رشد میکند. این امر باعث میشود که برگها به مرور به سمت منبع نور پیچ بخورند. هر بار که گیاه را آبیاری میکنید با چرخاندن گیاهتان میتوانید تاثیرش را کاهش دهید تا برگها تا حد ممکن صاف رشد کنند.
موضوعات مختلف دیگری هم میتوانند باعث انحنا یا افتادن برگها شوند، از جمله آفتها، بیماریها و مشکلات آبیاری. مطمئن شوید که سانسوریا را به دقت بررسی میکنید و درباره شرایط رشد آن فکر میکنید.